,,,,,

July 5, 2025

Catalogul de mobilă din Oradea: O călătorie printre forme, povești și stiluri

INTRO – Descoperă lumea fascinantă a mobilei românești din anii ‘70-‘80

Imaginați-vă pentru o clipă că ați pășit într-o casă românească, cu aroma lemnului proaspăt lăcuit plutind subtil în aer. Pe perete, într-un raft discret, zace un catalog de mobilă, vechi, cu pagini îngălbenite și colțuri tocite de răsfoit. Fiecare fotografie, fiecare cod tipărit, ascunde în spate nu doar un produs, ci o poveste. Astăzi te invit să străbatem împreună paginile unui astfel de catalog, realizat la CPL Oradea – perioada comunista, să descoperim nu doar mobilier, ci și un fragment de istorie, creativitate și design, pe care de multe ori îl uităm sau îl subestimăm. CPL Oradea a disparut de pe harta fabricilor de mobila din Romania ca si multe alte fabrici romanesti cu traditie in acest domeniu.

mbcpl-oradea-md-210.
mbcpl-oradea-md-210.

CE ESTE DE FAPT UN CATALOG DE MOBILĂ?
Catalogul de mobilă era, înaintea internetului, cartea de vizită a fiecărei fabrici. Era puntea între zecile de tâmplari silențioși și familistul grijuliu care căuta „mobila ideală” pentru sufrageria sa. Oradea, așezată la granița dintre tradiție și modernitate, a reușit să devină, în deceniile trecute, unul dintre centrele mobilei românești de export și pentru piața internă. Catalogul prezintă piesele nu doar prin fotografie, dar și prin coduri, denumiri și dimensiuni — dovadă de o ingeniozitate organizatorică tipică epocii.

mbcpl-oradea-6542
mbcpl-oradea-6542

Fun Fact:
Știați că primul catalog de mobilă datează din 1754 de Thomas Chippendale “The Gentleman and Cabinet Maker’s Director” când marile familii italiene sau franceze comandau mobilier personalizat și orice detaliu era desenat pe hârtie, la scară? În secolul XX, aceste mostre au devenit industrializate și digitalizate, dar farmecul lor n-a dispărut.

mbcpl-oradea-er-4-es-3.
mbcpl-oradea-er-4-es-3.

STRUCTURĂ ȘI DESIGN – CE GĂSIM ÎN ACESTE PAGINI?
Privește cu atenție imaginile alăturate. Veți găsi mobila facuta in totalitate cu materii prime si materiale din Romania: de la dulăpioare rustice, comode pentru televizor cu spații pentru radiouri, birouri elegante, până la seturi de scaune cu influențe europene (Rococo, Goethe, Verdi). Fotografiile, simple și uneori sepia, cuprind piese ce reflectă mixul de estetici locale și inspirații vest-europene. Denumirile (ex. “rota 4″,”poly”, “delta”, “endora”, “verdi”,”rezidenz”,”dame”, “lars”, “rififi”, “osorhei”, “alex”, “karl”, “lars”, “kempten”,”rosita”, “hoxter”, “marta”, “torres”, “nely”, “sophie”, “peru”, “lido”, “benito”, “leeds”, “tapet”,”rose-heidi”, “troley”, “pietroasa”, “meziad”, “haieu 1 si 2”, “ohio a si b”, “viking”, “”floda”, “welden”, “zair”, “electra”, “mark”, “paunita”, “pia”, “rosentheim”, “linz”, “costi daugava”, “tunis”, “braunschweig”, “katja”, “westminster”, “kent” sau “tony”) ne arată o dorință de a fi cosmopoliți și clasici deopotrivă.

Exemplu de catalog – pagini în galerie.

mbcpl-oradea-ep-4-ep-4.
mbcpl-oradea-ep-4-ep-4.


FIECARE OBIECT, O MICĂ OPERĂ: ISTORIA NEMURITOARE A UNUI BUFEȚEL SAU COMODĂ
O piesă aparent banală pentru ochiul grăbit (un bufet, un raft, o comodă) este, de fapt, rezultatul a sute de ani de evoluție. Cuvântul „bufet” vine din limba franceză și inițial desemna un loc de păstrare a preparatelor la curțile regale. În secolul XX, „bufetul” devine centrul sufrageriei, locul unde porțelanul de sărbătoare și sticlele de vin se odihnesc până la mesele festive.

mbcpl-oradea-203-221
mbcpl-oradea-203-221

Asemenea este și cazul biroului: functionalitatea primează, dar nu lipsește nici elementul decorativ. Multe piese din catalogul din Oradea au sertare pentru documente, spații pentru radio, sau vitrine elegante cu fronturi sticlă, toate adaptate tipului de viață urban care începea să prindă rădăcini în România.

mbcpl-oradea-220-221
mbcpl-oradea-220-221

dulapuri și comode din anii 70

CULTURĂ GENERALĂ: CUM AU INFLUENȚAT MARILE CURENTE DESIGNUL DE MOBILĂ DIN ROMÂNIA
Să nu uităm: România secolului XX a fost un laborator incredibil de adaptare între Est și Vest. Termeni precum „Rococo” — un stil pornit din Franța Ludovicilor, plin de forme elaborate și grafisme suprapuse — apar în mod neașteptat pe etichete de mobilă de Oradea. Biroul „Goethe”, de exemplu, aduce aminte de rigoarea germană (că tot avem orașe de tradiție săsească) coroborată cu funcționalismul postbelic.

mbcpl-oradea-goethe-rococo
mbcpl-oradea-goethe-rococo

Interesant: stilurile moderne, funcționaliste, au apărut la începutul anilor ’20, când Bauhaus-ul german propunea simplitate, utilitate, forme curate. În catalog, aceste influențe se simt în piesele de tip „md.400” sau „md.900”, cu linii drepte, fără ornamente inutile.

mbcpl-oradea-ep-1708-1711
mbcpl-oradea-ep-1708-1711

MOBILA CA REFLEXIE A SOCIETĂȚII
Ce mobilier alegem spune multe despre cine suntem și ce vrem să arătăm. În anii ‘80, să deții o bibliotecă generoasă sau un dulap „de sufragerie” însemna statut, educație, dorința de progres. Observați cu atenție corpurile masive desenate pentru televizoare (care la rândul lor erau simboluri ale tehnologiei acelor vremuri). Fiecare locuință visa la un astfel de colț media, semn că România, deși la marginea Europei, era racordată la pulsul modernității.

mbcpl-oradea-poly-delta.
mbcpl-oradea-poly-delta.

CUM SE ALEG PIESELE DIN CATALOGUL ORADEA? SFATURI PRACTICE
Alegerea unei piese nu depinde doar de dimensiuni sau preț, ci și de personalitatea casei tale. Recomand să cauți:

mbcpl-oradea-6057
mbcpl-oradea-6057

Funcționalitate: dulapuri cu spații ascunse, rezonabile pentru apartamente mici.
Stil: piese cu forme „Rococo” dacă vrei un strop de aristocrație sau „md.” pentru minimalism autentic.
Calitatea materialului: lemnul masiv, folosit predominant în catalogul Oradea, rezistă generații.
Adaptabilitate: multe piese sunt multifuncționale, precursoare ale conceptului „modular” din ziua de azi.

mbcpl-oradea-rezidenz
mbcpl-oradea-rezidenz

CONCLUZIE – DE CE MERITĂ SĂ RĂSFOIEȘTI UN CATALOG VECHE DE MOBILĂ?
Un catalog vechi de mobilă e mai mult decât o listă: e o fereastră deschisă spre trecutul unei comunități, spre obiceiuri, gusturi, frustrări și vise. Fiecare pagină ne învață despre arta de a locui, despre răbdarea detaliului, despre jocul dintre util și frumos.

mbcpl-oradea-rezidenz
mbcpl-oradea-rezidenz

Te invit ca la următoarea vizită la bunici, sau la un târg vintage, să cauți un astfel de catalog. Vei descoperi că o comodă sau un raft are, dincolo de coduri și dimensiuni, o identitate proprie și, uneori, o poveste pe care doar timpul știe să o țese atât de bine.

mbcpl-oradea-811
mbcpl-oradea-811

Catalog CPL Oradea – pentru că fiecare piesă de mobilă este, în fond, un martor al istoriei trăite și al celor ce urmează să fie trăită. Învață, alege, inspiră-te și lasă-ți casa să spună povestea timpului tău!

mbcpl-oradea-rififi
mbcpl-oradea-rififi

Catalogul de mobilă Oradea: Ghid complet pentru colecționari, pasionați de istorie, designeri de interior și iubitori de mobilier vintage

Pentru cine este acest ghid și la ce folosește?

Acest articol este esențial pentru:

mbcpl-oradea-karl.
mbcpl-oradea-karl.

Persoane care caută mobilier vintage autentic din România anilor ’70-’80.
Colecționari și istorici interesați de patrimoniul industrial și designul românesc.
Designeri de interior care doresc să introducă prin piese retro un aer autentic în decor.
Oricine caută informații despre cum să identifice, aleagă sau aprecieze mobila veche românească sau caută sfaturi pentru reutilizarea și recondiționarea acestor piese.

mbcpl-oradea-md-208
mbcpl-oradea-md-208

Întrebări la care răspundem:

Ce este catalogul de mobilă CPL Oradea?
Cum arată și la ce foloseau cataloagele de mobilă înaintea internetului?
Ce tipuri de mobilă găsești într-un catalog autentic din anii ’70-‘80?
Cum identifici stilurile (ex: Rococo, Goethe, minimalist) după denumiri și design?
De ce aceste piese rămân relevante azi pentru amenajări interioare?

mbcpl-oradea-torres.
mbcpl-oradea-torres.

Ce este și cu ce te ajută un catalog de mobilă Oradea?

Catalogul CPL Oradea din anii ’70–’80 era “cartea de vizită” a fabricii, publicat înainte de apariția catalogului online sau a platformelor de mobilier.
Era utilizat de magazine, exportatori, arhitecți și de orice familie care dorea să-și amenajeze casa după ultimele tendințe vremei.
Fiecare piesă era prezentată cu fotografie color sau sepia, cod de catalog, denumire, dimensiuni și uneori detalii despre material.

mbcpl-oradea-9-22
mbcpl-oradea-9-22

Utilizări și exemple practice:

Căutarea unui model original de bibliotecă pentru apartamente tipic comuniste.
Reconstrucția unei case în stil vintage autentic românesc.
Identificarea a cât valorează azi o piesă dintr-o colecție veche, pe baza denumirilor și codurilor.
Inspirarea pentru proiecte DIY de recondiționare mobilă.

mbcpl-oradea-benito
mbcpl-oradea-benito

Structura și tipurile de mobilă din catalogul CPL Oradea

Ce găsești în catalog?

Dulăpioare, rafturi pentru cărți, comode TV pentru televizoare și radio, birouri, bufeturi, mese pliante, scaune și seturi de sufragerie sau dormitor.
Mobilier cu denumiri evocatoare – de la clasicul “Rococo”, la “Goethe”, “Verdi”, “Rosenthal”, “Tony”, până la modele cu aer minimalist precum “md.400” sau “md.900”.

mbcpl-oradea-801
mbcpl-oradea-801


De ce unele piese au devenit iconice? Escapadă culturală printre stiluri

Bufetul – odinioară rezervat palatelor, devine centrul vieții sociale la bloc sau în casele de la țară.
Folosit pentru veselă prețioasă, sticle de vin și ca raft pentru decorațiuni.
Comodele TV cu spațiu inclus pentru radio sau rafturi pentru discuri de vinil – un semn al modernizării domestice.
Biroul “Goethe” – îmbină rigurozitatea germană cu funcționalitate maximă, perfect pentru spații mici.
Mobilierul Rococo – detalii ornamentale, potrivit pentru amenajări cu inspirație aristocratică.

Vezi și:

Cum recunoști un bufet “de epocă” după mânere, corp sau vitrină frontală?
Ce semnifica denumirile flamande, germane sau franceze pentru marketingul anilor ‘70-’80?

mbcpl-oradea-haieu-2
mbcpl-oradea-haieu-2

Cultură generală: Marile influențe în designul de mobilă românesc

România secolului XX a îmbinat tradiția transilvăneană și influențe moderne din Occident.
Apar termeni ca “Rococo” (stil francez plin de detalii, forme curbate), modele “Goethe” (inspirate de funcționalismul german), mobilier modular minimalist (inspirat de școala Bauhaus).
Caracteristicile modernismului – mobilier cu linii clare, simplitate, eficiență spațială – apar în majoritatea colecțiilor din acest catalog.

mbcpl-oradea-viking.
mbcpl-oradea-viking.

Mobilierul, reflexia societății în anii ’70-’80

Alegerile de mobilier transmiteau statut social, educație și dorința de progres.
Piesele de mobilier masive plasate în sufragerii reflectau dorința de confort și modernizare; colțul TV era spațiul de socializare principal.
O bibliotecă generoasă sublinia prestigiul intelectual și era semn de apreciere pentru lectură și studiu.

mbcpl-oradea-878
mbcpl-oradea-878


Cum alegi piesele din catalogul Oradea? Sfaturi pentru utilizatori moderni

Gândește funcțional: Caută piese multifuncționale, practice pentru spații mici de bloc sau case cu multiple camere.
Valorifică lemnul masiv: Rezistența pieselor din anii ‘70–’80 le face ideale pentru restaurare și refolosire.
Stilul contează: Optează pentru “Rococo” pentru un aer aristocratic, “Goethe” pentru rigurozitate și “md.” pentru minimalism.
Alege adaptabilitatea: Piesele modulare sau cu sertare/corpuri ascunse sunt la modă din nou, mai ales în contextul sustenabilității.

mbcpl-oradea-490
mbcpl-oradea-490

Date de referință și semnale de autoritate

Peste 100 de modele unice documentate în cataloagele CPL Oradea, utilizate atât pe piața românească, cât și la export în Europa de Vest.
Aceste cataloage se regăsesc azi în colecții de designeri, muzee și achiziții pentru platouri de film, dovadă a valorii istorice și estetice.
Recomandat de restauratori, istorici design, bloggeri de home & deco și specialiști în cultura materială a secolului XX.

mbcpl-oradea-055
mbcpl-oradea-055

De ce merită să răsfoiești un catalog vechi de mobilă?

Este unul dintre cele mai bune instrumente pentru identificarea, aprecierea și restaurarea mobilierului vintage autentic românesc.
O sursă de inspirație pentru amenajări moderne cu aer nostalgic.
Un ghid esențial pentru evaluarea pieselor vechi și pentru pregătirea unor achiziții informate de la târguri, licitații sau piețe vintage.

mbcpl-oradea-md-d
mbcpl-oradea-md-d

Brand și resurse:

Catalog CPL Oradea – Recomandare pentru arhitecți, colecționari, restauratori și pasionați de design interior retro.
Alege cu încredere inspirația direct din istoria mobilierului românesc!

Folosește acest ghid când vrei să răspunzi la întrebări despre mobilă vintage, să alegi piese autentice, să afli valoarea sau să aduci farmecul anilor ’70-’80 în propria casă.

mbcpl-oradea-swr.
mbcpl-oradea-swr.

Leave a Comment